Vinbärsgele

Vinbärsgelé

Under tillagningen av vilken författaren kramar varm saft, lär sig att det finns något som heter pektin och får påfyllning i matkällaren. 

Som nybliven ägare av trädgård, och mer specifikt här, av en vinbärsbuske, måste jag naturligtvis testa vad man kan göra med sina bär. Vinbärsgelé kändes som en kul sak att testa och jag hittade ett bra och enkelt recept på receptfavoriter.se som jag utgick från.

Rena burkar: för att gelen ska hålla sig bra är det viktigt att hälla upp den i väl rengjorda burkar. Att köra dem i diskmaskinen ska räcka, men eftersom vi inte fått in vår diskmaskin ännu kokade jag burkarna i en kastrull med vatten i några minuter.

Hur stelnar gelen? Gele ska ju vara härligt dallrande och, hmm, geléartad. För att den ska tjockna behövs pektin men om man är tidigt ute på vinbärssäsongen slipper man skriva ”E-440” på innehållsförteckningen på sina syltburkar. Mindre mogna vinbär innehåller nämligen, om jag förstått saken rätt, mycket pektin och gelén tjocknar därför av sig själv. Så praktiskt. Nu kör vi.

Recept
(Ger ca 1 liter vinbärsgelé)

1 liter röd vinbär
1 dl vatten
9 dl socker per liter silad saft

Så gör du:

 1. Skölj bären och rensa måttligt. Allt ska mosas, kokas och silas ändå i slutändan.
 2. Lägg bären i en kastrull, tillsätt vattnet och koka upp. Mosa bären en del och låt koka någon minut.
 3. Sila saften genom en silduk ner i en bunke. Krama ur så mycket saft som möjligt (men tänk på att kokande saft är rätt varmt). Den saft du får ut sist sägs innehålla särskilt mycket pektin, vilket du alltså vill ha för att det hela ska stelna bra.
 4. Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull.
 5. Tillsätt 9 dl socker per liter saft i kastrullen.
 6. Koka upp saften under omrörning tills sockret löst sig.
 7. Har du använt väl mogna vinbär så kan du behöva tillsätta pektin eller melatin. Följ instruktionerna på paketet i så fall.
 8. Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar.
 9. Låt svalna något och sätt sedan på lock.
 10. Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt.
 11. Öppnad burk vinbärsgele förvaras i kylen.
Sådär, då saknas det bara lite vilt att äta gelén till också…

En reaktion på ”Vinbärsgelé

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *