20120122-110610.jpg

Läsa på platta

20120122-110610.jpg

Jag började nyligen använda en iPad. En, av rätt många, saker man kan göra är naturligtvis att läsa böcker på den. Men hur bra fungerar det egentligen?

För att testa köper jag min första e-bok, via iBooks. Inköpet är precis så smidigt som man kan förvänta sig, det vill säga lika farligt lätt som att köpa en låt i iTunes eller ett program i App Store. Farligt i så måtto att jag säkert lätt skaffar fler än jag hinner läsa. Men, det gör jag ju med pappersböcker också för den delen.

Hursomhelst, min första bok på paddan blir ”At Home” av Bill Bryson. Det kanske hade varit logiskt med Steve Jobs-biografin, men Brysons bok verkade klart roligare. För en del år sedan skrev Bryson om nästan allting i den passande betitlade ”En kortfattad historik över nästan allting”. I ”At Home” håller han sig på hemmaplan, men lyckas utifrån hemmets rum och funktioner berätta fascinerande om den historia och den teknikutvecklng som gett oss mycket av det vi idag tar för givet i våra villor och lägenheter. Men det var inte innehållet utan de mer praktiska delarna av läsupplevelsen jag skulle prata om här.

Det är onekligen lite ovant att läsa en bok på en surfplatta istället för på papper. Till att börja med behöver jag mina glasögon. Okej, min optiker tycker visserligen att jag alltid ska ha dem på mig, men det är säkert bara ett trick för att jag ska köpa fler glasögon, eller vad tror ni? Så jag använder dem bara när jag sitter framför en skärm (vilket förvisso blir nästan alltid när jag tänker efter) och när jag kör bil. Och nu då även när jag läser böcker. Det är väl gissningsvis skenet från skärmen, och den lägre upplösningen, som gör det mer ansträngande för ögonen att läsa längre tid på en surfplatta än på papper.

En annan distraktionskälla är själv ipaden. ”Bakom” min bok finns ju alla andra appar, webbar och leksaker som ropar på min uppmärksamhet. Blir jag distraherad av en pocketbok behöver jag byta media och det är en lite längre sträcka dit. På paddan är det samma handlag för att bläddra blad som, tja, att besöka Facebook, kolla mail eller lägga det perfekta ordet i Wordfeud. Det kräver alltså mer disciplin även för att läsa en bok nuförtiden. Men jag gissar att det är en vanesak det också. Den bok jag börjat läsa är så fascinerande så den lyckas ändå hålla mitt intresse. En intressant detalj är att jag inte vet hur många sidor min bok är på. Sidantalet ändrar sig ju beroende på storleken på typsnittet och åt vilket håll jag vänder ipadden.

Att läsa i sängen är också lite mer omständligt, men nattläget gör det sena läsandet mindre störande för en sovande sambo än en tänd lampa vilket inte är så tokigt. Överlag är jag rätt positivt inställd till iPaden som litteraturbärare. Och än bättre tror jag det blir framöver med eböcker som ersättare för tunga faktaböcker, vilket är en väg som också Apple vill göra en satsning på med nya iBooks2. Hur just den satsningen slår ut i verkligheten återstår väl att se, men det finns säkert en hel del träd som ser fram emot att slippa bli textböcker.

 

Nackdelar:

  • tyngre än en pocket
  • mer ömtålig än en pocket, och dyrare att tappa i golvet
  • sämre upplösning än tryckt text
  • funkar dåligt att bada med
  • har inte hitta något sätt att kopiera citat och anteckningar

 

Fördelar:

  • kan fyllas med hur många böcker som helst, och blir inte tyngre att bära
  • billigare än pocket (åtminstone i just det här fallet: 75:- i ITunes Store, 139:- i Pocketshop på stan)
  • lätt att lägga bokmärken
  • kan enkelt gör markeringar och anteckningar. Perfekt för faktaböcker.
  • Textstorlek och typsnitt kan ändras efter önskemål

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *