knack_bord

Knäckebröd i juletid

Jul är en tid av traditioner. Många av dem kan man strunta i och spara sig mycket stress och många måsten, men vissa saker ska ändå finnas där. Min mamma frågade mig för några år sedan vad jag tyckte att hon absolut ”behövde” göra till julbordet och mitt svar var då hennes hembakade knäckebröd. Det här är en variant på detta.

Det här knäckebrödet passar utmärkt med smör och ost, men kommer verkligen till sin rätt med en bit saftig julskinka på.

INGREDIENSER
Ger ca 30 knäckebröd

 • 100 gram jäst
 • 100 gram margarin
 • 5 dl fingervarmt vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk anis
 • 4,5 dl grahamsmjöl
 • 9 dl vetemjöl

TILLREDNING

 1. Smula ner jästen i en bunke
 2. Häll över lite av det fingervarma vattnet och lös upp jästen
 3. Häll i resten av vattnet och lägg i margarinet och låt detta smälta
 4. Tillsätt mjölet (spara en del av vetemjölet till utbakningen) samt kryddorna och rör ihop till en smidig deg
 5. Låt degen jäsa under en handduk i ca 60 minuter
 6. Sätt ugnen på 275 grader
 7. Dela upp den färdigjästa degen i lagom stora bitar. Ca 20-30 beroende på hur stora knäckebröd du vill göra.
 8. Ta en degbit och kavla den tunt, ca 2-3 mm, på ett mjölat bakbord. Bry dig inte om att få perfekt runda kakor, Det ska se hembakt ut.
 9. Avsluta med att dra en kruskavel över den utkavlade degbiten. Detta ger dels en snyggare struktur till kakorna, dels gör det att de gräddas snabbare och utan att få luftbubblor.
 10. Tryck ut ett hål i mitten av kakan. Jag använde ett centilitermått från barskåpet men det finns även alkoholfria alternativ som en äggkopp eller liknande. Hålen blir för övrigt goda kex, så lägg dem på bakplåten också.
 11. Grädda plåten i nedre delen av ugnen tills kakorna har fått lite färg, vilket tar några få minuter. Låt kakorna kallna på galler. Repetera steg 8-11 tills degen är slut.

För att få till den riktigt gammaldags julstämningen hänger man knäckebrödet i gardinstången (eller som här direkt i gardinen). Det finns väl ingen praktisk nytta med detta idag, men det retar katterna som inte riktigt når dem, och det är ju i sig en poäng.

3 reaktioner på ”Knäckebröd i juletid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *