Fruktkaka

En saftig fruktkaka är ett måste på julens kakbord. Jag hade tappat bort mitt originalrecept, men hittade ett i ”Rutiga kokboken” som verkade rätt likt den fruktkaka jag brukar göra, även om jag gjorde vissa modifieringar. Tänk på att göra fruktkakan någon vecka innan jul eftersom den måste få ligga och ”safta till sig” ett tag.

Recept

 • 400 gram margarin
 • 5 dl socker
 • 6 ägg
 • 4 dl russin
 • ca 100-150 gram suckat och syltat apelsinskal (eller annan frukt)
 • ca 70 gram hackad mandel
 • 7 dl vetemjöl
 • (Mörk rom)

Så gör du:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda socker och matfett och rör/vispa tills allt är poröst och skummigt.
 3. Tillsätt äggen ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.
 4. Blanda russin, suckat, apelsinskal och mandel med en del av mjölet, så det inte klibbar ihop helt. Suckat etc finns att köpa i små förpackningar i affären. Här kan man även experimentera med torkad frukt och andra ingredienser som innehåller lite färre E-nummer än vad de här förpackningarna bjuder på.
 5. Häll ner frukten och resten av mjölet i smeten och blanda ordentligt.
 6. Lägg smeten i en smord och bröad form.
 7. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen. Originalreceptet säger 1 timme och tio minuter. Ovanstående är dubbel sats och åtminstone den här gången tog det ytterligare ca 1 timme innan kakan var färdiggräddad. Känn efter med en träpinne i kakan. När pinnen inte längre blir kladdig är den färdig.
 8. Låt kakan svalna i formen. Stjälp upp på galler men lägg tillbaka formen ovanpå kakan, så får den kallna i sakta mak.
 9. Linda in den kalla fruktkakan i aluminiumfolie och förvara kyligt. Kakan blir bättre ju längre den står.
 10. Frivilligt: Eftersom min kaka fick stå så länge i ugnen var jag rädd att den skulle bli väldigt torr. Medan den vilade till sig, sådär en 3-4 dagar, hällde jag vid ett par tillfällen en liten skvätt mörk rom över kakan. Bara tillräckligt för att den skulle bli fuktig. Om det var detta som gjorde susen, eller kakan i sig får framtida experiment avgöra. Men den här varianten blev i alla fall fantastiskt saftig och god.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *