wpid-Photo-31-jan-2012-0956.jpg

Göteborgs-Posten på iPad: ett test av nya eGP

 

Dagstidningar tryckta på papper är ett utdöende media, åtminstone på lite längre sikt. Och det är ju gott och väl. Produktionen och distributionen av alla dessa kortlivade tidningar bör rimligtvis vara rätt påfrestande för miljön. Men vad ska morgontidningen ersättas av? Göteborgs-Posten kom i dagarna med sin lösning på det hela. Appen heter eGP och finns än så länge bara till iPad.

Jag prenumerar inte på någon morgontidning idag, främst eftersom jag oftast inte hinner läsa den innan det är dags att bära bort den till pappersåtervinningen. Men jag brukar kolla gp.se, och andra media, via webb, rss eller Zite till morgonkaffet för att hålla mig ajour. GP:s iPhone-app har tyvärr haft en del irriterande brister, som att nyhetslistan allt som oftast innehåller gamla artiklar tidningen vill promota i flera dagar. Så hur fungerar nya eGP?

Jag gör ett test. Det finns olika sätt att köpa tidningen, antingen genom att lägga upp ett konto hos GP och köpa den därigenom eller genom att ladda hem eGP-appen och köpa tidningen via ett ”in-app”-köp. Det senare verkar smidigare så jag väljer att ladda hem dagens GP med den metoden. Lösnummer går loss på 15 kronor och en månads prenumeration 99 kronor. Nedladdningen går snabbt och snart har jag dagens tidning i iPaden.

Den digitala tidningen är identisk med den tryckta. Fördelen med det är att man får exakt samma tidning som någon som läser pappersvarianten, med samma bilder, sidospalter och, för den delen, samma annonser. Att formatet känns igen gör kanske också att övergången mellan en papperskopia och en digital kopia blir enklare att ta till sig. Men i praktiken är tidningsformatet för stort för iPaden och rätt omständligt att hantera. För att kunna läsa en text måste man zooma in, flerspaltsupplägget gör att man får fingersurfa flitigt på sidan medan man läser och när man ska byta sida är det dags att zooma ut igen. Och sedan upprepa processen på nästa sida igen.

Skärmdump från eGP som visar på dålig uppskärpning

När man zoomar in skärps texten upp för att bli mer lättläst. Det fungerar dock rätt dåligt. Det tar lite för lång tid innan texten blir skarp, även på en iPad 2, och vid ett par tillfällen fungerade inte uppskärpningen alls förrän jag laddade om sidan. När vi ändå är inne på läsbarhet så har foton och illustration låg upplösning och är väldigt hårt komprimerade. Naturligtvis behöver det alltid vara en avvägning mellan bildkvalitet och filstorlek men här är är tyvärr bilderna såpass dåliga att de nästan blir oanvändbara. Framför allt gäller det om man vill läsa serierna längst bak i tidningen, belöningen för att man verkat vuxen och läst ekonomidelen. Den låga upplösningen gör dessvärre textrutorna oläsbara. Gissningsvis borde detta också drabba nyhetsgrafiken hårt, vilket gör det till ett än större problem. Bildkvaliteten är nog något som GP får se över framöver.

Skärmdump från eGP - det andra läsläget för artiklarEn fördel som digitala media har över tryckta dito är att man kan välja hur man ta till sig informationen. I eGP finns det en rad olika sätt att navigera i tidningen, vilket är bra. Dessutom finns det två sätt att läsa en artikel, det osmidiga som jag nämnde ovan och ett avskalat, mer lättläst läge, vilket är att föredra åtminstone för de lite längre artiklarna. En annan fördel med digitala media är möjligheten att söka i materialet. Det kan man förstås göra även här, men sökfunktionen är väldigt, väldigt begränsad.

Nya elektroniska GP är inte så tokig, men det finns en hel del svagheter som tyvärr inte vägs upp av fördelarna. Jag tror heller inte att framtiden för digitala tidningar ligger i en PDF-version av papperstidningen, vilket det här i grund och botten är. Varje media har sina för- och nackdelar. En gammal tidning kan jag slå in porslin med, vilket är svårt att göra med en iPad utan att krossa både koppar och platta. En elektronisk artikel kan jag enkelt dela med andra som kan vara intresserade av den, vilket är knepigare med en papperstidning. När man rakt av för över material från ett media till ett annat riskerar man att främst få med nackdelarna från båda. eGP känns tyvärr som en produkt jag varken kan slå in porslin med eller sprida vidare i mina nätverk.

  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *