2012-06-05

Renovering: Badrum

När vi köpte vårt sekelskifteshus tidigare i år var badrummet inte mycket att hurra över. Det var byggt någon gång i mitten av sextiotalet, i samband med husets övriga renovering. Besiktningsmannen dömde ut det helt och vi kunde inte göra annat än att hålla med honom. Om inte annat på grund av att man inte kunde stå rak och duscha eftersom det var snedtak vid badkaret.

Så det första renoveringsprojekt vi gav oss på i huset var att bygga ett nytt badrum. Eller ”låta bygga” ska man säga. Det vi gjort själva är att bestämma material och leta upp porslin, blandare och allt annat man behöver i ett badrum. Resten av arbetet har vi lagt ut helt på hantverkare.

Det gamla badrummet var litet och långsmalt. I anslutning till badrummet fanns däremot den gamla pigkammaren. Då vi inte räknar med att ha någon piga boende i huset slog vi ut väggen mellan badrummet och pigkammaren och förvandlade rummen till ett rätt stort badrum och en mindre toalett.

Jobbet har tagit en del tid, med kalla duschar i källaren, men vi är riktigt nöjda över slutresultatet och dess mix av gammalt och nytt som matchar resten av huset på ett bra sätt.

Nedan kommer lite fler bilder från slutresultatet och en hel massa foton i kronologisk följd över byggprocessen för den som är intresserad. Klicka på bilderna för större versioner.

SLUTRESULTATET

Planlösningen före och efter ombyggnationen

WC från Svedbergs. Handfat Gustavsberg 2560 Nordic. Blandare Damixa tradition.

Allmogelister. Pappershållare från Miller

Badkar Onyx med blandare från Mora. Industribänk från Fritsla tyglager. Kistan är ett loppisfynd.

WC Svedbergs. Bänk: Ikea Isala. Krokar och liten spegel från Miller. Mattan är ett loppisfynd.

Takdusch Svedbergs. Golvet är laminat med svart trämönster (Tarkett Aquarelle Oak). Väggfärg grå NCS 1500-N. Vitt, fasat kakel.

Handtagen, och de bastanta dörrarna, är original från huset.

Handfat Westerberg Elipse. Blandare Damixa Tradition. Lampor från Ikea. Speglarna från en inredningsbutik i Borås är fastsatta i hamrad spik från husets byggande.


ALLA BILDER

 

BYGGPROCESSEN


Tisdag 5/6
Slutfinish. Speglar och krokar sätts upp. Speglar hänger i rejäla, hamrade spikar från huset. Nu återstår bara att få duschväggen på plats, i övrigt är allt klart.

Fredag 1/6
Strömbrytare, uttag och lampor sätts upp

Torsdag 31/5
Alla rör är på plats även i lilla toaletten. Snart helt färdigt.

Onsdag 30/5
Mer lister sätts upp

Tisdag 29/5
Fullt hus med hantverkare. Badkarsblandare och takdusch kommer upp. Lister sätts upp i lilla toaletten Led-spottar i badrumstaket, samt uttag och fläkt på plats.

Måndag 28/5
Handfat och rör inkopplade

Fredag 25/5
Den lilla toaletten är färdigkaklad och väntar på fogning. Komoden kom på plats och fick efter visst bryderi handfat isatta.

Torsdag 24/5
Rör till duschväggen och duschblandare på plats. Annat rörarbete klart.

Måndag 21/5
Kakel fogas och mer kakel sätts in.

Onsdag 16/5
Allt kakel på plats i badrummet (men utan fog). Den grå väggfärgen är uppe vilket blev riktigt bra.

Tisdag 15/5
Och mer kakel blir det.  Det börjar kännas som ett badrum det hela. Fasaden målas och ställningen kan tas ned till grannarnas glädje.

Måndag 14/5
Kakel börjar komma upp på väggarna.

Fredag 11/5
Taket får en omgång färg, vilket också dörren får utstå

Torsdag 10/5
Lister målas och våtrumsfärg sätts upp där det senare kommer kaklas.

Onsdag 9/5
Panelen blir klar på utsidan, och på insidan sitter golv och våtrumstapet stabilt.

Tisdag 8/5
Ytterligare panel sätts på plats, vilket också görs med en fläkt och hålkälslister i taket.

Måndag 7/5
Mattan är på plats i badrummet. Utvändigt behövdes en del panel behövde bytas vid fönsterbytet, så detta görs.

Fredag 4/5
Alla gipsskivor har funnit sin plats och börjar förses med spackel. Även golvmattan smyger sig fram.

Onsdag 2/5
Alla väggar i stora badrummet blir gipsförsedda. Även den mindre toaletten börjar få lite finess på väggarna. Elektrikern återkommer och tvättmaskinen kommer åter igång.

Fredag 27/4
Ytterligare lite golv läggs, en vägg reglas upp och en jordfelsbrytare installeras. Den sistnämnda slår ut när vi slår på tvättmaskinen, vilket är en oväntad icke-bonus.

Torsdag 26/4
Mer golv kommer på plats.

Onsdag 25/4
Nya golvreglar lirkas dit. Snickarna får mäta ordentligt för att få fall både till badkar och duschvägg.

Torsdag 19/4
Ett nytt fönster kommer på plats och väggarna förses med gips.

Onsdag 18/4
Nya rör läggs in i golvet.

Tisdag 17/4
Fönstret tas bort (och ersätts av plywood eftersom vi inte skaffat nytt ännu) och rörmokaren börjar sätta in sina nya rör.

Måndag 16/4
Gipsskivor kommer upp i taket (och vi funderar på om elektrikern var färdig med kabeldragningen eller ej) och rörmokaren får hit en massa rör.

Fredag 14/4
Mer golv tas bort.

Torsdag 12/4
Ett golv försvinner, elkablar börjar dras på väggarna och skräphögen på gräsmattan väger till sig.

Onsdag 11/4
Avlastningsbalk kommer på plats och väggar och tak reglas upp. Porslinet skruvas loss.

Tisdag 10 april
Bygget börjar. Strömmen stängs av, ett element försvinner och en vägg, mellan nuvarande badrum och gamla pigkammaren tas bort.

 

7 reaktioner på ”Renovering: Badrum

 1. Wow! Fantastiskt resultat. Har du haft någon tidning som gör reportage om det ännu? Snyggare än många badrum jag har sett i olika badrumsmagasin.

 2. Bland det snyggaste jag sett! Fin avvägning mellan gammalt och nytt! Hur tänkte ni vad gäller våtrumskraven? Vi har också ett äldre hus och vill gärna ha halvkaklat men blivit avrådda. Är den grå färgen (supersnygg) våtrumsfärg?

  Hls
  Sara

 3. Tackar för den fina kommentaren, Sara! Vi gillar också det gamla stuk vi lyckades få till i vårt helt nybyggda badrum.

  Den grå färgen är mycket riktigt våtrumsfärg, och det ska fungera bra på de delar som inte får direkt vatten på sig. Kommer inte på rak arm på de olika våtrumsklassningarna. I duschhörnan (som nu också har rundade, genomskinliga duschdörrar så att vattnet håller sig på plats) har vi helkaklat eftersom det är enda stället som får vatten direkt på väggen. För vår del har alltså funkat bra med halvkaklat. Målaren var dock glad över att vi valde små kakelplattor eftersom det inte finns en rak vägg i hela huset 🙂

 4. Hej, fantastiskt fint badrum. Funderar på att göra nåt liknande. Är ni nöjda med golvet eller känns det för mörkt? Ser det skitigt ut? Funderar på att ha det i vårt hus från 1906. Mvh/Susanne

 5. Tackar Susanne! Vad kul att du tycker det var snyggt. Jag har inte upplevt golvet som för mörkt och inte heller att det blir mer skitigt. Vi har dock en hund och två katter, så vi är vana vid att ett lager päls täcker alla horisontella ytor i huset hur man än städar 🙂

  Det som varit trist med golvet är att varje märke i det syns väldigt tydligt. Vi fick lite fula skrapmärken av en kista vi hade på plats tidigare. Det hade märkts mindre på ett ljusare golv. Men förutom det är vi väldigt nöjda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *